Articole din luna mai, 2008

Noile tendinte – Bucataria deschisa

postat de Lucian în Decoratiuni interioare

Continua dezvoltare a omului determina nevoia de spatii cat mai mari pentru o desfasurare optima a potentialelor. E ca si cum oamenii din ziua de astazi nu mai pot trai in aceleasi camere pe care le adorau ieri. Comfortul nu mai este determinat de saltelele moi, obiectele preferate, covorul plusat ci de vastitate. Designul interior renunta la bariere, elimina elementele inutile pentru a mari unghiul visual. Locuintele moderne sunt gandite pe baza principiului de libertate, extensie a sensurilor, multifunctionalitate.

Edificatoare in acest sens este tendinta conform careia bucataria devine centrul microuniversului casei tale. Departe de a mai fi locul in care te ascunzi ca iti exersezi talentele gastronomice, bucataria devine sufletul locuintei si nu te mai determina sa te izolezi si nu va mai trebui sa ii dai pe ceilalti afara din cauza ca te incurca in spatial acela stramt.

Specialistii recomanda eliminarea peretilor care delimiteaza bucataria si obtinerea unui nou spatiu vital prin unirea acesteia cu livingul. Eliberat de ziduri spatiul devine mai elegant, mai sofisticat, mai ergonomic. Bucataria si livingul nu se anuleaza reciproc ci isi imprumuta calitatile, accentuandu-se, completandu-se.

Spatiul obtinut trebuie decorat si utilat de o asemenea maniera incat sa lase impresia unei camere complete si continui si nu a unor piese de puzzle care nu se imbina armonios. Discrepantele pot duce la kitch. Totul trebuie gandit in ansamblu. Dotarile absolut necesare unei bucatarii trebuie sa se asorteze in mod fericit cu elementele care dau personalitate unui living. Bucataria-living de tip american te va ajuta sa ramai mereu in mijlocul familiei si al evenimentelor chiar si atunci cand te ocupi de pregatirea mesei. Gatitul va fi mereu o placere iar tu nu te vei mai izbi de toate obiectele din jurul tau si vei gasi mereu un loc unde sa pui obiectele pe care ti le doresti mereu la indemana.

Ce culori vei alege, ce accesorii, ce piese de mobilier…asta depinde de gustul tau estetic ghidat de sfatul autoritatilor in domeniu, dar ceea ce nu va lipsi cu siguranta din incaperea nou obtinuta va fi hota sau aparatul de aer conditionat.

Articol preluat de pe egirl.ro .

Culori pe pereti: monocolor sau combinatii extravagante?

postat de Lucian în Decoratiuni interioare

Felul în care îti zugravesti, îti mobilezi si îti accesorizezi locuinta este o reflectare a personalitatii tale. Casa mea nu va arata niciodata la fel cu a ta pentru ca avem, cu siguranta, gusturi diferite, temperamente diferite, aptitudini diferite, posibilitati materiale diferite. Nu ma poate împiedica nimeni sa îmi fac o copie dupa capela sixtina la mine în dormitor daca asta mi-am dorit întotdeauna. Nimeni nu îmi poate cere sa îmi zugravesc toti peretii în aceeasi culoare daca eu vreau sa ma simt ca la baza curcubeului. Asa cum nimeni nu îmi poate impune sa imi fac tot apartamentul în alb si negru, pentru ca asa se poarta, desi eu stiu ca ma apuca nervii în prezenta acestor tonuri. Nu pot sa îmi fac peretii sa arate asemeni unor picturi cubiste daca eu sunt o fire romantica si îmi vine sa desenez numai cupidoni si inimioare peste tot. Placerea suprema este sa poti spune ” e casa mea si fac ce vreau cu ea în scopul de a ma simti bine aici”.

Nu cred ca cineva care nu are simtul culorii s-ar apuca sa faca de la sine putere combinatii, ci ar prefera varianta cuminte a peretilor uni optând pentru o culoare care sa se asorteze cu piesele de mobilier pe care le detine (pentru ca este mai usor sa îti adaptezi culoarea zidariei la obiectele pe care le ai decât sa îti procuri noi accesorii în functie de culoarea din jur).

Nu concep,de asemenea, ca un suflet de artist se va limita la monocromie când inima si mintea îi vibreaza de atâtea combinatii de nuante.

Si nu vad o camera destinata unui copil fara a avea reprezentata pe un perete macar o scena dintr-un basm sau chipurile personajelor îndragite din desenele animate.

Un singur sfat îmi permit în acest context: daca optezi pentru reprezentari picturale, alege unele care sa te încânte pentru mai mult timp ca sa nu fii nevoita ca peste o luna sa îti transformi din nou casa în santier.

Articol preluat de pe egirl.ro .

Parchet in baie? Cum il facem sa reziste?

postat de Lucian în Decoratiuni interioare, Sanitare

Prima reactie la auzul sintagmei “parchet în baie” ar fi probabil una de uimire profunda însotita de semne cum ca ar fi o nebunie. Ei bine te înseli. Parchetul în baie este ceva la moda, dupa cum camera de baie însasi a devenit pretentioasa si cocheta renuntând la rolul de cenusareasa pe care îl juca în trecut.

Nu mai este suficient sa o utilezi cu de toate, trebuie sa o faci cu stil si sa respecti tendintele în domeniu. De la culorile peretilor, la tipul de faianta, la pardoseala, la obiectele sanitare, surse de lumina si finisaje, camera de toaleta solicita la fel de mult timp si la fel de multa fantezie ca orice alt spatiu din locuinta ta. Si uite asa ajungi sa îti pui parchet în baie.Este inutil sa îti spun sa nu te ostenesti degeaba cu asa ceva daca ai o baie de 1,5 metri patrati.

Acest material este recomandat pentru baile spatioase si care pot fi bine aerisite. Desigur ca nu poti folosi orice fel de pachet ci doar pe cele special concepute pentru un teren atât de pretentios si de fitos. Se utilizeaza din esente exotice de Teak, Doussié, Merbau, Iroko, Ipé si Jatoba. Aceste tipuri de lemn trebuie finisate cu ceara, lacuri si uleiuri speciale. Pentru întretinerea unei astfel de pardoseli este imperios sa îndepartezi imediat apa ce se poate depune pe jos când folosesti cada, chiuveta sau dusul. De asemenea dupa ce te speli trebuie sa aerisesti bine încaperea pentru ca aburul sa nu se infiltreze în parchet. Mai trebuie sa ai în vedere pretul mai ridicat fata de alte tipuri de parchet si faptul ca trebuie reabilitat mai des decât cel din celelalte camere.

Dar daca vrei sa ai o baie eleganta si în ton cu moda, merita orice sacrificiu.

Articol preluat de pe egirl.ro .

Linkuri