Articole din luna iulie, 2008

Design ecologic

postat de Lucian în Amenajari ecologice

Dupa ce a fost o buna perioada obsedat de tehnologie si descoperiri care mai de care mai ingenioase care sa ne faca viata mai comfortabila si mai usoara, omul se întoarce la natura si, speriat de cât de mult rau i-a pricinuit de-a lungul timpului, încearca din rasputeri sa salveze ce a mai ramas de salvat si sa repare ceea ce poate fi reparat.

Une dintre directiile determinate de interesul pentru mediu se concretizeaza în mai multe domenii de activitate prin ceea ce numim design ecologic.
Mai nou, producatorii diverselor porduse atrag ochii potentialilor clienti prin afisarea logo-ului „design ecologic”. De la arhitectura, amenajari interioare, surse de energie, automobile, computere, televizoare, imprimante, toate domeniile de productie cauta solutii pentru ca ceea ce creeaza ei sa poata fi definit si prin mult cautatul „design ecologic”.

Sa detaliem un pic notiunea pentru a ne face o idee mai ampla si mai clara despre semnificatiile si implicatiile ei.
În ceea ce priveste constructia si amenajarea locuintelor, vorbim despre design ecologic când ne referim la materialele folosite, la localizarea casei respective, la resursele folosite, la produsele folosite pentru finisaje si la amenajarea interioara. Se folosesc materiale biodegradabile, sticla si otel, se renunta la substantele care emana substante toxice care pot provoca anumite boli. Aceste locuinte sunt astfel gândite pentru a economisi energia. Ele sunt dotate cu panouri solare, de exemplu, pentru a putea înmagazina energia solara si a o transforma în propria sursa de încalzire.

Designul ecologic al locuintelor se refera si la compartimentarea în asa fel încât sa corespunda nevoilor persoanelor de vârste diferite si cu preocupari diferite. Camerele multifunctionale favorizeaza desfasurarea mai multor activitati în acelasi spatiu contribuind la pastrarea coeziunii dintre locatari.
Sifonierele sunt înlocuite cu încaperi special destinate depozitarii hainelor si încaltamintei, iar tavanele înalte fac loc camerelor joase de inspiratie orientala.
În strânsa legatura cu constructia de locuinte se afla alimentarea cu apa. Strategiile ecologice presupun un sistem de complex al filtrarii apei, o canalizare eficienta, colectarea apei de ploaie, reciclarea apei folosite si reintegrarea ei în nartura.

Un alt aspect esential în constructia caselor este cel al termoficarii. Solutiile ecologice cele mai cunoscute sunt: pompele de caldura, sistemele solare si sistemele eoliene.
O alta modalitate, mai romantica, de încalzire a casei se refera la semineele ecologice, ce folosesc bioetanolul, un combustibil regenerabil si care nu dauneaza mediului si care nu emana gaze toxice.
Ne permitem sa mai dam un exemplu de produs caracterizat de designul ecologic: un computer hibrid cu monitor LCD care nu necesita prea multe fire si cabluri, reducând riscurile de electrocutare si care nu emit radiatiile specifice celorlalte monitoare.

Desi de multe ori emblema „design ecologic” nu este altceva decât o strategie de marketing, îi salutam pe initiatorii acestui demers si promitem sa ajutam si noi cum putem la salvarea mediului.

Articol preluat de pe egirl.ro .

Linkuri