Articole din luna noiembrie, 2009

Precautii cand folosesti o masina de gaurit si insurubat

postat de Lucian în Unelte si scule

Asa cum exista scule pe care le putem folosi cu totii, simplu de manuit si utilizat, tot asa exista si unele scule care se adreseaza in mod expres meseriasilor si care presupun cunoasterea unor reguli temeinice de exploatare. O astfel de scula este si masina de gaurit si insurubat fara fir care poate fi o unealta periculoasa daca se afla in mana unui amator.

La utilizarea unei masini de gaurit si insurubat fara fir probabilitatea de a te rani, daca nu respecti intocmai intructiunile de folosire, este foarte mare si e necesar sa avem in vedere mai multe aspecte de fiecare data cand tinem o asemenea scula in mana.

Copiii sau persoanele neavizate, de exemplu, nu trebuie sa se afle in zona unde se desfasoara operatiuni cu masina de gaurit si insurubat deoarece pot fi loviti cu bucati de material direct in ochi, se pot arde destul de rau daca ating masina de gaurit dupa ce a fost folosita si chiar isi pot provoca rani serioase incercand, in joaca, sa apese butoane la intamplare.

Meseriasii cu experienta stiu si faptul ca, atunci cand utilizezi o masina de gaurit si insurubat fara fir, nu o apuci decat de la baza ei, dar fara a tine degetul pe buton. Este prima regula importanta in folosirea oricarei masini de gaurit, indiferent daca se mai afla sau nu o alta persoana in apropiere.

Cea de-a doua regula de aur la folosirea masinii de gaurit si insurubat este sa studiezi in amanunt suprafata de lucru si sa eviti zonele crapate, cele care sunt usor desprinse sau care cedeaza mult prea usor la presiunea exercitata la gaurit sau insurubat. Daca se pot repara aceste suprafete este recomandat sa se faca asta, dar altfel trebuie identificate alte solutii.

Suprafetele de lucru nu se tin cu mana libera pentru a avea mai multa stabilitate pe durata imdplinirii operatiunilor. Se alege o pozitie cat mai confortabila si, numai daca se impune acest lucru, se va folosi un suport special cu sau fara prelungitor, si nu mana libera, pentru a se echilibra mai bine suprafata de lucru.

Masina de gaurit si insurubat nu se foloseste niciodata in conditii de temperatura vitrege si nici nu se incarca acumulatorul daca este prea cald sau prea frig in camera respectiva. Acumulatorii/bateriile care trebuie utilizate pentru functionarea masinii de gaurit si insurubat trebuie sa fie cele recomandate de producator si nu alt tip, imprumutate de la o alta scula.

Profesionistii care au apelat si in trecut la produsele si serviciile firmei Bosch cunosc deja calitatea sculelor oferite de aceasta companie de top. Pe langa usurinta in manevrare, greutatea ideala si viata lunga a produselor Bosch, se prevad intotdeauna si elemente de siguranta sau functii speciale care transforma o asemenea scula intr-o unealta profesionala, de nelipsit din dotarea oricarui profesionist din constructii, tamplarie sau amenajari interioare.

Masina de gaurit si insurubat Bosch PSR 960 este prevazuta cu un motor de mare randament de 9,6 V cu angrenaj planetar, preselectie a momentului de torsiune cu 5 trepte ale momentului de torsiune plus pozitie de gaurire si gaurire cu percutie ? putere optima pentru orice utilizare.

Produsul Bosch PSR 960 are o mandrina rapida cu doua bucse, care permite schimbarea simpla, fara cheie, a accesoriilor si beneficiaza de sistem electronic Bosch de reglare a turatiei: “Accelerare” de la 0 la maximum, prin intermediul comutatorului cu buton. Pentru usurinta in functionare se poate folosi sistemul softgrip, pentru o manevrare mai buna si mai comoda, frana inertiala si blocajul de conectare. Acumulatorul este cu schimbare rapida si masina este prevazuta cu depozit de biti ?n carcasa.

Masina de gaurit si insurubat Bosch PSR 960 are urmatoarele caracteristici tehnice: Turatia in gol treapta 1 0 ? 550 min-1; Diametrul gaurii in otel ? 8 mm; Diametrul gaurii in lemn ? 14 mm; Moment de rotatie maxim 12,0 Nm; Tensiune acumulator 9,6 V. Greutatea ideala, de numai 1,30 kg, asigura un grad bun de manevrabilitate si siguranta in utilizare.

Ai grija de centrala ta pe gaze

postat de Lucian în General

Spre deosebire de alte tipuri de combustibil al caror randament este la ora actuala pus serios in discutie gazul ramane inca in top gratie eficientei sale crescute, preturilor scazute precum si usurintei in exploatare. Foarte multi dintre cei care au ales sa isi monteze o centrala termica de apartament pe gaz sunt si in continuare satisfacuti de serviciile oferite, iar daca mai exista si nemultumiri ele nu privesc in mod direct calitatea gazului furnizat ci mai degraba siguranta in functionare a centralei termice sau risipa de combustibil care se mai face atunci cand nu beneficiezi de un analizor de gaze performant ori de alte mijloace moderne de control a parametrilor standard de functionare.

Comparativ cu oferta de centrale termice oferite publicului din Romania cu ani in urma prezentul este mult mai generos, acum putand beneficia, pe langa dispozitive ultra moderne destinate incalzirii locuintei si de o serie de alte facilitati care ajuta simtitor la cresterea eficientei serviciilor precum si la realizarea de economii importante la costurile combustibilului. Desi investitia initiala poate parea ceva mai mare totusi rezultatele pe termen lung demonstreaza clar faptul ca asemenea investitii merita facute deoarece sunt amortizate nu doar cheltuielile, dar se garanteaza astfel si o mai mare siguranta si fluiditate in exploatarea unei centrale termice moderne.

Printre instrumentele de analiza si control oferite clientilor care se afla deja in posesia unei centrale termice pe gaz se afla si analizoarele portabile de gaze pentru centrale termice a caror principala functie este sa inregistreze cat mai
precis parametrii de functionare a centralei termice precum arderea, presiunea, temperatura sau nivelul de monoxid de carbon si apoi, in functie de rezultatele inregistrate, sa permita ajustarea acestor parametri la cotele ideale, adica sa eficientizeze la maximum exploatarea unei centrale termice pe gaz. Multe dintre analizoarele de gaze pentru centrale termice sunt prevazute si cu detectoare tip alarma electronica de control a scurgerilor sau scaparilor de combustibil, iar altele vin echipate si cu un sistem de analiza si control multi-combustibil (gaz natural, propan, butan etc.) care sa faciliteze exploatarea unei centrale termice pe combustibil alternativ in cele mai diverse locatii geografice si in cele mai sigure conditii.

Unul dintre cei mai cunoscuti producatori de echipamente portabile de control si analiza din Europa, compania britanica KANE, ofera doritorilor produsul de top “Analizor portabil de gaze pentru centrale termice – KANE450“, un instrument foarte precis si util pentru toti detinatorii de centrale termice pe gaz. KANE450 include absolut toate caracteristicile produselor profesionale similare din gama sa si este simplu de folosit gratie butonului de reglare cu rotatie precum si afisajului sau modern care permite analiza si controlul simultan a 4 parametri. In cazul in care se doreste modificarea unuia sau a mai multor parametri este suficient sa fie tastata si introdusa noua valoare, iar in rest KANE450 se va ocupa singur de toate. Masuratorile facute sunt foarte precise, iar unele dintre operatiunile care prezentau anterior un grad mare de dificultate acum pot fi realizate simplu si in conditii maxime de siguranta si confort.

Analizorul portabil de gaze pentru centrale termice – KANE450” este proiectat in acord cu cele mai recente standarde de calitate si include printre caracteristicile sale o husa de cauciuc pentru protectie cu magnet de fixare, afisare simultana a patru parametri, functie multi-combustibil (gaz natural, propan, butan, GPL), manometru diferential cu rezolutie de 0.001mbar, precum si posibilitatea de a conecta o sonda termocuplu tip K. Senzorii dispozitivului KANE450, cel intern si cel extern, asigura un control strict al temperaturii, iar precizia masuratorilor nivelului de CO se situeaza intre ±2ppm. Prin utilizarea corecta a “Analizorului portabil de gaze pentru centrale termice – KANE450” se poate obtine o eficienta de pana la 99% si se pot astfel face economii insemnate la consumul de combustibil. Optional se ofera si transferul de date prin Bluetooth, Imprimanta termica si Senzor de presiune 2 psi ± 160 mbar.

Daca la prima vedere analizoarele portabile de gaze nu par a fi atat de necesare intrucat centralele sunt deja prevazute cu elemente de siguranta diverse, in realitate, mai ales acolo unde se foloseste intensiv centrala termica, un analizor de gaze este indispensabil atat din motive de confort si usurinta in exploatare cat mai ales pentru a se garanta securitatea utilizatorilor si folosirea justa a combustibilului. Pierderile sunt astfel limitate la minimum, iar parametrii de functionare pot fi modificati simplu si eficient. In concluzie, analizoarele de gaze pentru centrale termice sunt o investitie utila si merita avute serios in vedere daca dorim sa obtinem o imbunatatire simtitoare a performantei generale a centralei noastre termice.

Deco trend alert: Gresie in living

postat de Lucian în Decoratiuni interioare

Vă amintiţi că am vorbit la un moment dat despre ideea de parchet în baie? Ei bine acum a venit rândul să analizăm posibilitatea de a avea gresie în living.

De când dorinţa pentru spaţiu şi deschidere s-a impus foarte mult în domeniul decoraţiunilor interioare, de când uşile au început să se dovedească inutile, de când au apărut locuinţele cu spaţii delimitate prin decor şi nu prin pereţi, s-a impus prin utilitate şi transferul de materiale de la o încăpere la alta (vezi parchet în baie, respectiv gresie peste tot).

După ce balcoanele şi-au pierdut menirea iniţială devenind o extensie a încăperii şi nu un spaţiu de depozitare sau de uscare a rufelor, după ce bucătăria s-a unit cu livingul pentru mai mult spaţiu şi o mai bună relaţionare între gazdă şi invitaţi, gresia a depăşit şi ea spaţiul rezervat iniţial, pentru a pătrunde peste tot.

Argumentul este simplu şi evident: utilitatea. Uşor de întreţinut, de curăţat, la îndemână pentru oaspeţii, care nu se mai simt obligaţi să se descalţe, eliminând cheltuiala unui covor masiv sau a lăcuirii şi raşchetării periodice a parchetului.

Cu toate acestea gresia dă impresia de rece, sau mai corect spus, dădea impresia de rece. Căci, mai nou, avem posibilitatea încălzirii prin pardoseală şi a aplicării unor covoraşe drăguţe şi pufoase exact în locurile unde simţi nevoia. Şi la urma urmelor, dacă intri încălţat nici nu-ţi mai pasă.

Mai mult decât atât, experţii în astfel de materiale au conceput tot felul de modele de gresie care imită lemnul, pielea, ceramica, sau mai ştiu eu ce alte materiale, care să inducă şi mai mult senzaţia de confort şi să înlăture orice urmă de frison ce te-ar putea cuprinde la ideea de gresie.

Elegantă şi practică, gresia se pretează foarte bine pentru un living modern, mai ales dacă are deschidere la bucătărie sau la terasă. Oricum alegerea îţi aparţine şi ţine de gusturile şi nevoile tale.

Linkuri