Articole din luna octombrie, 2010

Pregateste-ti gradina pentru anotimpul rece

postat de Lucian în Gradina

Primele nopti reci ale toamnei sunt un semn clar care ne anunta ca e timpul sa se purceada serios la pregatirea gradinii pentru iarna, o activitate esentiala pentru un sezon de succes in noul an calendaristic. De obicei, acest proces are loc in a doua jumatate a lunii octombrie sau, cel mai tarziu, la inceputul lunii noiembrie

154963_3671

Mai inainte de orice este recomandat sa se faca o evaluare a gradinii prin prisma sezonului recent incheiat pentru a se hotari daca se pastreaza designul original sau se opteaza pentru o reasezare a unor plante si culturi care nu au reusit sa se dezvolte multumitor in locatia initiala. Unele plante vor creste poate mai bine in alte zone ale gradinii noastre, la altele se poate renunta definitiv si, in sfarsit, anumite portiuni ale gradinii pot fi reamenajate mult mai bine in noul an.

Pasul urmator in pregatirea gradinii pentru iarna il reprezinta curatarea si indepartarea frunzelor, buruienilor si a tuturor ierburilor uscate. Arbustii si arborii se curata usor de frunzele uscate insa acum este interzisa retezarea ramurilor lor uscate, care ar putea stimula o crestere prematura a mugurilor. Se pot insa taia crengile groase, care nu mai au viata in ele. Bulbii plantelor preferate de asemenea pot fi scosi din pamant, uscati la soare pentru cateva ore si apoi depozitati intr-o magazie rece si uscata pe durata iernii.

In ce priveste curatarea ierburilor, a buruienilor si a resturilor verzi de pe aleile din gradina, foarte la moda sunt in prezent dispozitivele de curatat ierburile cu flacara care sunt de preferat ierbicidelor si care vor face o treaba foarte buna in gradina dumneavoastra. In special aleile si spatiile mai greu accesibile altfel vor putea fi curatate fara probleme astfel si inca cu un minimum de efort.

Compostul se realizeaza tot acum, indiferent daca va proveni din propria gradina sau este adus din alta parte si apoi se va utiliza la imbracarea culturilor sensibile cu un pat nu prea gros (10-15 centimetri), dar suficient cat sa protejeze bine terenul de gerul puternic. Unele plante vor necesita si o munca suplimentara, fiind nevoie de 3-4 tepuse dispuse de jur-imprejurul plantei si apoi de o rola de panza de sac care sa fie infasurata in jurul acestor tepuse. La final se poate adauga si compost sau doar paie ori ace de brad uscate in special in partea superioara si asfel plantele vor fi protejate foarte bine de frig si de vantul rece.

Ca regula generala, compostul se aseaza in gradina dupa primul inghet, adica atunci cand daunatorii si alte amenintari nu isi mai pot face simtita prezenta. Astfel plantele vor avea o protectie buna fara a ne mai teme ca protejam in acelasi timp de frig si tot felul de daunatori de gradina. Foarte important totusi este sa se ude din belsug gradina, dar inainte de primul inghet pentru a se asigura un grad optim de umiditate foarte necesar plantelor adormite pe durata lunilor de iarna. Uneori se apeleaza chiar si la ingrasaminte speciale, asa cum este si produsul Ingrasamint Scotts Pre-winter 14+05+21+2MgO, care va remineraliza solul, pastrand in acelasi timp o iarba sanatoasa si grasa.

Frunzele uscate si alte resturi din gradina pot fi usor curatate cu ajutorul unor scule profesionale, iar producatorul Husqvarna s-a gandit la dumneavoastra si va ofera produsul Refulator frunze Husqvarna 356 BTX, construit dupa un concept nou, revolutionar si gandit pentru a fi purtat cu usurinta in spate, permitand astfel o libertate maxima de actiune. Motorul E-TECH II cu care este prevazut acest model reduce emisiile, are o capacitate cilindrica de 51.7 cm cubi, o putere de 2.4 kW / 3.2 CP si un rezervor combustibil de 1.5l. Greutate ideala de 10.2 Kg il face deopotriva un refulator puternic, dar si usor de manipulat.

In sfarsit, odata treaba incheiata, este timpul sa se ofere atentie si curatarii uneltelor si tuturor sculelor si dispozitivelor folosite in gradina, inclusiv butoaiele pentru apa, furtunele, furcile, greblele si alte unelte. Acestea trebuie pazite de umiditate si depozitate intr-o magazie unde sa fie uscate si bine protejate contra intemperiilor vremii.

Pregatirea gradinii pentru iarna este in mod practic o activitate de rutina, simpla si nu foarte dificil de realizat, dar a trata cu lejeritate acest proces nu e deloc de dorit si de aceea mai bine e sa se investeasca in scule si unelte care fac treaba mai usor de indeplinit decat sa se riste un sezon prost in noul an calendaristic.

Ingrijeste-ti iazul

postat de Lucian în Gradina

Iazurile de gradina si baltile special gandite pentru cresterea pestilor, pentru irigat sau doar din ratiuni estetice au inceput sa capteze tot mai mult atentia cunoscatorilor gratie dispozitivelor tehnice de ultima generatie, care ajuta la intretinerea si amenajarea lor in conditii de exceptie.

29377_medium_odsavac-jezirkoveho-kalu-gardena-sr-2000La fel ca si in cazul amenajarii gradinii propriu-zise, iazul necesita la randul sa conditii speciale pentru crearea sa, prezenta apei nefiind singura cerinta care sa garanteze obtinerea rezultatelor dorite. Iazul are astfel nevoie de o buna cultura de alge, necesare intretinerii micului sau ecosistem, dar aceste alge pot pune de multe ori probleme gradinarului daca nu va tine sub control dezvoltarea lor.

Algele in exces vor putea fi indepartate periodic prin apelul la scule profesioniste de mare randament, insa suplimentar se recomanda si cultivarea de arbori si arbusti cu radacini puternice de jur-imprejur, care vor consuma mare parte din nutrientii cu
care se hranesc algele, tinand astfel sub control cresterea lor haotica. In plus, acestea asigura si o umbrire multumitoare a luciului de apa oferind un mediu foarte propice cresterii pestilor de iaz si prevenind dezvoltarea algelor.

Unii profesionisti mai recomanda tot ca masura utila pentru controlul algelor si decorarea iazului cu plante de apa de tipul nuferilor, a zambilelor de apa, bambus, papirus etc. sau chiar utilizarea de ghivece cu plante asezate sub nivelul apei. Astfel se asigura un control deosebit al temperaturii crescute si excesului de lumina, prevenindu-se cu succes dezvoltarea algelor si incurajand pestii sa se dezvolte multumitor.

Nutrimentele de baza care pot potenta cresterea in exces a algelor sunt fosforul si azotul, iar acestea se stie ca se pot gasi din belsug mai ales in fertilizatorii de gradina. De aceea nici nu se recomanda utilizarea de fertilizatori pe spatiile vecine iazului deoarece acestia vor influenta in rau evolutia sa. Fie prin apelul la perdele de arbusti care sa delimiteze iazul, fie prin utilizarea de alei amenajate cu nisip, plastic sau alte materiale izolante, nutrimentele prezente in gradina trebuie intotdeauna blocate pentru a nu se scurge in iaz.

Chiar daca balta de gradina se amenajeaza cu un scop pur estetic, pestii tot ar trebui sa fie prezenti aici deoarece ei vor preveni dezvoltarea insectelor, acestea neputand sa se inmulteasca intr-o balta unde se afla si pesti. Insectele pot reprezenta un inconvenient major si cea mai buna solutie la indemana din acest punct de vedere este cresterea pestilor. Suplimentar, se mai recomanda si schimbarea si filtrarea apei in proportie de 20% pana la 40% lunar, dar niciodata cu apa din sistemul local de alimentare care contine si clor, ci doar cu apa din sursa proprie, netratata chimic.

Alte probleme legate de intretinerea si curatarea profesionista a iazului pot fi rezolvate eficient si in timp util prin utilizarea sculelor special gandite pentru aceste operatiuni, iar producatorul Gardena va ofera in acest sens produsul “Aspirator iaz SR 2000″ care ajuta la indepartarea fara efort a particulelor de mizerie, a excesului de alge sau de namol si a frunzelor si plantelor in descompunere.

Aspiratorul iaz SR 2000 poate fi folosit ca pompa de aspiratie in exterior, dar si in interior (pt curatarea piscinelor, garajelor, aleilor si a interiorului casei). Este prevazut cu un sistem cu 2 camere pentru operarea continua, are 5 duze de adaptare, sac colector pentru colectarea namolului si a particulelor mari de mizerie, maner in forma de arc si roti pentru o deplasare usoara. Aspiratorul iaz SR 2000 este un produs ecologic, cu un consum redus de doar 1400 W, o inaltime de aspiratie de 2.0 m, 5 m furtun de aspiratie si 2.5 m furtun de eliminare.

Iazurile si baltile de gradina de obicei se golesc complet pe perioada iernii si sunt reamenajate in primavara, iar acest lucru poate pune in dificultate un gradinar mai comod de felul sau. Cu toate acestea, atunci cand stii ce faci si ai la indemana si scule special destinate pentru asemenea operatiuni, a amenaja si intretine un iaz nu mai reprezinta deloc o sarcina dificila, iar satisfactiile compenseaza de departe toate eforturile, nu multi fiind gradinarii care sa se poata lauda cu propria balta, care sa arate nu doar la superlativ, dar sa fie si plina ochi de pesti sanatosi si
zglobii.

Un iaz sau o balta de gradina reprezinta deci o incununare fericita a muncii unui gradinar, iar partea cea mai buna legata de amenajarea sa an de an este faptul ca poti face mereu schimbari in bine, sustinute si de o experienta pe masura, care sa aduca un plus estetic si putin mai multa vioiciune atunci cand sezoanele mai putin ofertante vor incerca sa umbreasca cu putin sentimentul general de multumire.

Linkuri